Chlebík
Potrebujeme: 500 g hladkej bielej alebo špaldovej múky, 1 zarovnanú polievkovú lyžicu soli, 1 vrecúško sušeného droždia á 7 g, 350-400 ml vlažnej vody
Ako sa to podarí: V múke rozmiešame droždie, soľ, prilejeme vodu a vymiesime hladké cesto. Necháme za 1 hodinu prikryté vykysnúť, alebo kým zdvojnásobí objem. Urobíme bochník. Do rúry vložíme plechový hrnček s vodou, aby chlebík pri pečení nevyschol, vyhrejeme na 180 stupňov. Na plech dáme papier na pečenie, položíme bochník, vložíme do predhriatej rúry a bez otvárania za 1 - 1,5 hodiny upečieme dozlatista. Vyberieme a necháme dôkladne vychladnúť, najlepšie na mriežke. Tip: Pre jemný chlebík nahraďte polovicu vody alebo celú mliekom, do múky môžete pridať nasekanú petržlenovú vňať, ako na obrázku. Do múky sa dá primiešať aj rasca alebo 1 čajová lyžička chlebového korenia. Nahraďte polovicu bielej múky celozrnnou špaldovou. Na zjemnenie vyskúšajte pridať 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla. Pri využití čerstvého droždia dajte polovicu kocky á 42 gramov, najprv ho rozmiešajte v troche vody, poprášte múkou, prikryte, počkajte, kým sa urobia bublinky a vmiešajte do múky. Všetko, čo na chlebík potrebujete, zrejme nájdete doma v kuchyni - a v srdci: vložte do bochníka pri jeho príprave úsmev, lásku a určite sa podarí tak, aby potešil vás aj tých, čo nosíte v srdci.
Text, realizácia a foto: Maja Kadlečíková