štvrtok 7. januára 2016

Recept: Šťavnatý sladký koláč bez cukru

Šťavnatý sladký koláč bez cukru

Potrebujeme: 500 g špaldovej celozrnnej múky, 1 polievkovú lyžicu ražnej múky,  štipku soli, 1 vrecúško sušeného droždia, 1 vajíčko, 250 ml mlieka alebo vody,  2+2 polievkové lyžice oleja, slivky alebo iné ovocie (čerstvé, mrazené), sušené hrozienka
Posýpka: 1 polievková lyžica celozrnnej špaldovej múky, 1 polievková lyžica ovsené vločky, 1 polievková lyžica mäkké maslo
Ako na to: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť. Premiešame obe múky so štipkou soli, pridáme sušené droždie, opäť premiešame. Pridáme vlažné mlieko, vajíčko, 2 polievkové lyžice oleja, vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou, necháme za asi 1 hodinu vykysnúť na teplom mieste. Plech vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme olejom. Cesto roztlačíme rukami, povrch potrieme zvyšným olejom. Obložíme očistenými polovicami sliviek, pridáme zliate hrozienka. Všetky prísady na posýpku premiešame, posypeme ovocie. Vložíme do predhriatej rúry, pečieme asi 40 minút. Ak do koláča zapichneme špajdľu a vytiahneme bez cesta, je upečený. Keď nie, pečieme ešte pár minút. Koláč je prirodzene sladký ovocím a hrozienkami, ovsené vločky v posýpke chutia ako orechy.
Tip: Ak máte čas, použite polovicu kocky čerstvého droždia namiesto sušeného. Kvások: do hrnčeka odoberte 2 polievkové lyžice špaldovej múky, rozmrvte droždie, zalejte trochou teplého mlieka alebo vody, premiešajte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť, kým sa na povrchu neobjavia bublinky. Dajte k zvyšnej múke, pridajte ďalšie suroviny a vypracujte cesto. Mlieko môžete v recepte nahradiť aj rastlinným mliekom. Ak sa obávate, že koláč nebude dosť sladký, môžete ovocie premiešať s 1 polievkovou lyžicou medu a trochu medu či iného obľúbeného prírodného sladidla vmiešať aj do posýpky. Pri slávnostnej príležitosti pripravte koláč v tortovej forme a podávajte - ako tortu.

Text, realizácia a foto c Maja Kadlečíková