utorok 8. decembra 2015

Maja-Kurátorka: Dva v jednom, Daniel Brogyányi a Viťo Bojňanský

Maja-Kurátorka: Dva v jednom, Daniel Brogyányi a Viťo Bojňanský

Na fotografii maliar, sochár Viťo Bojňanský, Maja Kadlečíková, fotograf výtvarník Daniel Brogyányi, umelecký fotograf Frantiček Chrástek z Q-Galerie





Link: http://kultura.ub.cz/zpravy/Dva-v-jednom-Vit-Bojnansky-a-Daniel-Brogyanyi-v-Q-galerii

Text pre vernisáž Dva v jednom v Q-Galérii umeleckého fotografa Františka Chrásteka v Uherskom Brode

Dva v jednom

Aj vám sa stalo, že ste si pri pohľade na niečo povedali: ešte by som k tomu niečo pridal, nejako to pozmenil? Čosi domaľoval, alebo - zatrel farbou a nechal to ako kývnutím čarovného prútika zmiznúť? Kedy je vlastne obraz dokončený, ktorá je jeho záverečná, konečná, definitívna podoba? Zrejme žiadna. Alebo - zrejme tá, ktorá práve existuje. Tu a teraz. Čo ale neznamená, že o pár minút to nemôže byť inak. Tak či tak ide o zmenu. A tá je život. Živý, stále sa meniaci.
Zrejme toto si povedali aktéri výstavy Dva v jednom, fotograf výtvarník Daniel Brogyányi a maliar, sochár Viťo Bojňanský. Nech obrazy ožijú. Zas a znova. Dajme do obrazu toho druhého, čo tam vidíme. Čo by tam ešte mohlo byť. Poďme sa hrať, lebo hra odkrýva tajomstvá - obrazov, a aj tie naše. Čo nosí v hlave Viťo Bojňanský, súdiac podľa obrazov, je jasné. Kone. Ako to raz zhodnotil Daniel Brogyányi: Nezáleží, čo je na mojom plátne, Viťo tam aj tak namaľuje koňa.
A nedá mi nespomenúť, že pri pohľade Viťa Bojňanského na obrazy Daniela Brogyányiho bol jeden z nápadov na svete okamžite. Bojňanský totiž skonštatoval, že Brogyányi vo svojich dielach nepoužíva čiernu farbu - tak mu ju tam s veľkou prajnosťou a nadšením - domaľoval….
Nájdete ju? Nie je totiž vylúčené, že sa stane prvým krokom odhaľovania tajomstiev obrazov - vo vašich očiach.
Pozývame vás teda pozrieť sa očami Daniela a Viťa, čo uvideli, keď sa pozreli na obraz toho druhého. Fotografie Daniela Brogyányiho pozmenené počítačom a vytlačené na plátno, či akrylová farba nanesená štetcom Viťa Bojňanského. A niekedy zas držal štetec v ruke Brogyányi a fotografoval Bojňanský.
Snáď premeny a objavovanie, čo je pod povrchom - farbou alebo tlačou zaujmú i vás - možno natoľko, že sa stanete pátračmi a odkrývačmi vrstiev. A ak sa vám tam žiada niečo v predstavách pridať, tak to urobte. Aj vy sa predsa môžete hrať s obrazom ďalej - a tak s ním komunikovať. Oživiť ho vlastnou myšlienkou.
Drobná technická poznámka: autori by asi skutočné domaľovávanie a zatieranie neuvítali, teda, aspoň si myslím. Alebo áno?
Takže - príjemnú zábavu a radosť z objavovania.
                                                                                                                  Text c Maja Kadlečíková