utorok 1. decembra 2015

Recept: Medovníčky Marína

Recept: Medovníčky Marína

Medovníčky Marína

250 g hladká múka
štipka soli
200 g práškový cukor
50 ml olej
2 ks vajíčko
3 PL tekutý med
1 KL sóda bicarbóna
2 PL perníkové korenie
papier na pečenie
Do múky dáme štipku soli, cukor, sódu bicarbónu, perníkové korenie, premiešame, pridáme prešľahané vajíčka, med, olej, vymiesime cesto. Rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi pol centimetra, povykrajujeme. Plech vystelieme papierom na pečenie. Uložíme medovníčky, potrieme vodou, polovicu posypame makom, vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia. Nepečieme dlho, ostali by tvrdé, stačí sedem až desať minút - vyberieme z rúry hneď, keď začnú hnednúť. Upečené pocukrujeme.
Tip: Medovníčky môžete vychutnať po celý rok, aj už o pár týždňov na Vianoce. V plechovej nádobe na chladnom mieste vydržia čerstvé niekoľko mesiacov. Cesto môže, ale nemusí odpočívať pred pečením v chladničke. Je univerzálne, môžete vykrajovať a zdobiť tak ako sa vám páči, namiesto vody potrieť pred pečením vajíčkom.


Text, realizácia a foto c Maja Kadlečíková