Príprava: 30 minút
Tepelná úprava: 25 minút
Náročnosť: ++
300 g polohrubá múka
250 g maslo alebo rastlinný tuk na pečenie
150+200 g práškový cukor
1 vanilínový cukor
4 vajíčka
200 g mleté vlašské orechy
250 g ríbezľového lekváru
papier na pečenie
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. V múke rozmiešame 150 g práškového cukru, vanilínový cukor, pridáme rastlinný tuk alebo maslo, žĺtky, vymiesime mäkké cesto. Menší hlboký plech vyložíme papierom na pečenie. Cesto, najlepšie priamo na plechu, rozvaľkáme. Potrieme ríbezľovým lekvárom. Bielky dotuha vyšľaháme so zvyšným cukrom, prisýpame ho postupne počas šľahania. Do snehu vareškou vmiešame mleté orechy. Orechový sneh rovnomerne rozotrieme na lekvár. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 25 minút. Ak pichnete do cesta špajdľu a vytiahnete čistú, sú rezy upečené. Nakrájame. Cesto netreba predpiecť, čo šetrí čas.
Tip: Ak nemáte malý valček, pomôcť si pri vaľkaní môžete aj menšou fľaškou. Keď dáte koláč do okrúhlej formy, môžete ho podávať ako tortu - aj vianočnú.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková, Víkendová kuchárka, kolektív autorov