Príprava: 45 minút
Tepelná úprava: 25 minút
Náročnosť: ++
500 g zemiaky
350 g čerstvý syr (cottage cheese)
5 PL olej
2 PL nasekaná petržlenová vňať (čerstvá alebo mrazená)
2 PL horčica (plnotučná)
1 čerstvá paprika (na ozdobu)
soľ
farebné korenie (nahrubo pomleté)
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, domäkka uvaríme v osolenej vode, zlejeme, do horúcich vmiešame olej, petržlenovú vňať, premiešame a necháme vychladnúť. Do polovice syru vmiešame horčicu. Neochutený čerstvý syr premiešame so zemiakmi, podľa potreby dosolíme, dáme na misu. Prelejeme horčicovým syrom, ozdobíme umytou nakrájanom paprikou, farebným korením a podávame.
Tip: Čerstvý syr môžeme nahradiť aj tvarohom premiešaným s kyslou smotanou. Paprika má v sebe 10-krát viac vitamínu C ako citrón, nestráca sa z nej ani pri tepelnej úprave. Posiľňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha spaľovať tuky - chudnúť.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková, Šaláty, kolektív autorov