Recept: Medovníčky
Medovníčky
300 g hladká múka
štipka soli
100 g práškový cukor
50 ml rozpustené maslo
3 ks vajíčko
5 PL tekutý med
1 KL sóda bicarbóna
1 PL mletý badián
1 ks vajíčko na potretie
kúsky vlašských orechov na ozdobenie
papier na pečenie
Do múky dáme štipku soli, cukor, sódu bicarbónu, perníkové korenie, premiešame, pridáme prešľahané vajíčka, med, olej, vymiesime cesto. Rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi pol centimetra, okrúhlou formičkou povykrajujeme. Plech vystelieme papierom na pečenie. Uložíme medovníčky, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme kúskami orechov a vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme krátko, ostali by tvrdé, stačí sedem až desať minút - vyberieme z rúry hneď, keď začnú hnednúť.
Tip: Medovníčky vydržia v plechovej nádobe na chladnom mieste čerstvé niekoľko mesiacov. Cesto môže, ale nemusí odpočívať pred pečením v chladničke.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková