Jesenný čokoládový úsmev
Potrebuješ: hrušky, hrozno, 2 polievkové lyžice cukru, šťavu z polovice citróna, mliečnu čokoládu, 2 polievkové lyžice masla
Ako sa to podarí: Hrozno umy, bobuľky odtrhni zo strapca. Hrušky ošúp, vyrež alebo vyber lyžicou dužinu s jadierkami, prekroj na štvrtinky. Polovicu hrušiek daj do hrnca, zalej vodou, aby boli prikryté, pridaj cukor, citrónovú šťavu - pre chuť, aj aby ostali biele, nechaj zovrieť, var 5 minút, kým sú mäkké. Vyber na sitko, nechaj odkvapkať, daj na tanier spolu s čerstvými hruškami a hroznom. Do malého hrnca daj nalámanú čokoládu, maslo, zapni sporák na minimum a stále miešaj, kým sa čokoláda neroztopí a polej ňou ovocie.
Tipy:
1. Keď nemáš hrušky a hrozno, polej čokoládou jablká alebo iné ovocie, čo máš poruke.
2. Ak povaríš všetky hrušky a jablká, do vody pridáš okrem cukru a citrónovej šťavy aj škoricu a pár kúskov voňavého klinčeka, ak máš rád, urobíš ovocný kompót. Môžeš poprosiť mamičku, nech ho zavarí, budete mať aj v zime.
3. Vodu, v ktorej si varil ovocie, nevylej, ale vychladnutú vypi - je to malinovka plná vitamínov.
4. Ak sa ti nechce roztápať čokoláda, posyp ovocie kakaom, kokosom alebo tým, čo máš rád.
5. Jablká a hrušky môžeš, ale nemusíš ošúpať, pod šupkou je najviac vitamínov.
Text a foto: Maja Kadlečíková
(Recept bol zverejnený v detskom časopise Fifik)