Voňavá cukinová nátierka s korením
Prísady: 1 malá cukina, soľ, 5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja, celé farebné korenie, mletý zázvor a štipka čili prášku na ozdobu
Postup prípravy: Mladú cukinu s mäkkou šupkou a jadierkami umyjeme, neošúpanú nakrájame na kocky. Staršiu s tvrdšou šupkou a jadierkami ošúpeme, dužinu s jadierkami vyberieme polievkovou lyžicou. Pevnú časť nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bola ponorená, osolíme, pridáme pár zrniečok farebného korenia. Varíme domäkka, kým sa všetka voda neodparí. Podľa potreby ju dolejeme. Pridáme olej, pomixujeme ponorným mixérom, korenie nevyberáme. Pred podávaním ozdobíme čili práškom, mletým zázvorom a čerstvo zomletým celým farebným korením. Chuť cukiny uvarenej s celým korením a vôňa čerstvo pomletého je jedinečná. Servírujeme natreté na chlieb, alebo ako stupený dip k syru či zelenine. Šupku z cukiny a dužinu s jadierkami môžeme použiť na vývar podobný kuraciemu, stačí uvariť v osolenej vode a scediť, ako základ zeleninovej polievky.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková, pre Biomila