Šťavnaté ovsené kocky
Prísady: 2 čerstvé jablká, ovsené vločky, za hrsť sušených jabĺčok, hrozienok, ľanových semienok, tekvicových jadierok, 2 polievkové lyžice medu alebo trstinového cukru, 5 polievkových lyžíc oleja
Postup prípravy: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Jablká ošúpeme, najemno nastrúhame, zmiešame s nakrájanými sušenými jabĺčkami, hrozienkami, ľanovými semienkami, tekvicovými jadierkami, vmiešame med, olej, zahustíme ovsenými vločkami. Dáme do chlebíčkovej formy vyloženej papierom na pečenie. Za asi pol hodinu upečieme dozlatista, vyberieme, necháme trochu vychladnúť a nakrájame.
Tip: Nakrájajte koláč na kocky a ponúknite ich deťom na hranie, nech z nich niečo postavia - za odmenu sa zdravým koláčikom môžu sami ponúknuť a určite ostane aj pre ostatných. Koláčik je bez múky a vajíčka.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková, pre Biomila