Tortička s paradajkovou omáčkou, kukuricou a kvietkom
Potrebné prísady: 200 g špaldových celozrnných špirál, soľ, 1 paradajková omáčka, sterilizovaná kukurica, nastrúhaný tvrdý syr, paradajka a petržlenová vňať na ozdobný kvietok
Postup prípravy: Špirály domäkka uvaríme v dostatočnom množstve vriacej mierne osolenej vody, zlejeme, necháme odkvapkať. Premiešame s paradajkovou omáčkou, vmiešame polovicu scedenej sterilizovanej kukurice, zľahka natlačíme do dvoch menších alebo jednej väčšej najlepšie okrúhlej umelohmotnej nádoby, necháme vychladnúť a aspoň na 1 hodinu vložíme stuhnúť do chladničky. Vyklopíme, ozdobíme zvyšnou kukuricou, strúhaným syrom. Paradajku vodorovne prerežeme na dve polovice. Každú polovicu narežeme do kríža ako kvet, pridáme k nemu lístok z kúska petržlenovej vňate. Tortička je dobrý spôsob ako vašej ratolesti ponúknuť príťažlivo pripravené jedlo, ale aj na detskú oslavu.
Tip: Špirály môžete pripraviť nielen nastudeno ako tortičkový cestovinový šalát. Vyskúšajte posypať horúce, premiešané s omáčkou, nastrúhaným syrom - ten sa na nich roztopí a vyčarí syrovú omáčku.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková, pre Biomila