Dvojtekvičkový hummus
Prísady: 1 malá cukina alebo tekvička, 1 malá tekvička hokkaidó na ozdobu, 5+5 polievkových lyžíc olivového oleja, 2 polievkové lyžice vínneho octu, soľ, trochu mletého čierneho korenia, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice sézamovej pasty tahína, 1 biely jogurt, sézamový olej na poliatie a semienka na posypanie
Postup prípravy: Cukinu aj hokkaidó nakrájame na plátky, z oboch strán potrieme polovicou oleja, dáme na plech a v rúre predhriatej na 200 stupňov upečieme dozlatista. Horúce posolíme. Hokkaidó odložíme bokom. Cukinu nakrájame na menšie kúsky, dáme do nádoby mixéra, pridáme ocot, zvyšný olej, nakrájaný cesnak, mleté korenie, tahínu, jogurt a nahladko pomixujeme. Podľa potreby dosolíme. Podávame s opečenými plátkami hokkaidó. Pred servírovaním polejeme sézamovým olejom a posypame sézamovými semienkami. Podávame s chlebovou plackou pita, pečivom, alebo ako studenú omáčku - dip.
Tip: Samotné opečené plátky cukiny a tekvičky sú výborná príloha ako aj samostatné jedlo napríklad s varenými zemiakmi. Hummus sa dá urobiť aj z tých, čo ostanú na druhý deň. Mladú mäkkú cukinu a tekvičku šúpať a vyberať dužinu netreba.
Text, realizácia, foto c Maja Kadlečíková, pre Biomila